pondělí 8. června 2015

Čajová cesta (Honza)

Nerad píšu o sobě a jsem raději když různé moje myšlenky, názory a práce mluví samy za sebe, přesto mi po delším váhání přišlo užitečné napsat něco o vlastní čajové cestě - snad to poskytne určitý rámec pro moje názory nebo vysvětlení mého pohledu na čaj.


Čajomilem jsem díky rodičům. První ochutnávky čajů jsem zažil ještě jako dítě: vzpomínam si, že když mi bylo snad sedm nebo devět let, uspořádali naši čajový dýchánek - z pohledu dnešního snadno dostupného bohatství čajů dosti ochutnávku dosti chudou (podle toho co se dalo koupit za těžko dostupné bony v Tuzexu), ale přesto čajový obřad prováděný s láskou a pozorností k čaji. Když se pak po revoluci na začátku devadesátých let objevily zásluhou pánů Šimsy, Juřiny, Rychvalského a dalších první české čajovny, stali jsme se nadšenými zákazníky. 


Čaj byla tou dobou moje rebelie - pít ve dvanácti, třinácti nebo x-nácti alkohol a pokuřovat před školou - to dělal skoro každý sociálně dokonale konformní rebel, ale pít čaj a odmítat alkohol? Že čaj je rebelie se nám potvrdilo i na gymnáziu, když jsme založili studentskou čajovnu -  tento doslova podzemní podnik se dočkal zákazu za necelé dva měsíc. Dnes hádám proto, že jsme vytvořili prostor, který nemělo vedení školy pod kontrolou - oficiálním důvodem bylo pálení vonných tyčinek.

Přes dvacet let mám rád, objevuji a poznávám čajovny. Před patnácti lety jsem fotil, popisoval a katalogizoval pražské čajovny (většina z nich už neexistuje). Před šestnácti lety jsem také založil jedny z prvních stránek o čaji - Čajovník.cz: pokud by vás zajímalo jak to v takovém šerém dávnověku na českém čajovém internetu vypadalo, původní web najdetete tady (prosím berte to s historickým ohledem a s tím, že to byl první web, který jsem napsal v době prohlížeče Netscape, když mi bylo 16)

V každé zemi, kterou jsem navštívil, hledám čajovou kulturu, pokud existují, navštěvuji čajovny, obchody s čajem, čajové zahrady, lidi kteří čaje tvoří i připravují. Potkal jsem čajovou kulturu desítek zemí, nasbíral nějaké zkušenosti, dojmy, kontakty.

Před dvěma lety se rozhodl lásku k čaji, názory, pocity a představy o čaji předat nebo “zhomotnit” a založit čajovnu. Dosud docela nedokončeným ale přece jen existujícím výsledkem je karlínská tibetská čajovna Dharmasala (doufám už spíš Dharmasala “mluví sama za sebe”). 


Teď uvažuji nad novým čajovým projektem, o kterém zatím psát nechci, ale časem jej pravděpodobně najdete na hlavní stránce cajovnik.cz

Stručně: čaj mě provází celým životem.  Byl i mojí cestou k mnoha skvělým lidem.  Ač Čech, nejradostnější i nejtěžší okamžiky v životě jsem prožíval s čajem.  Ale i okamžiky ostatní, časy pokojné i vypjaté, dlouhé večery s přáteli i nervózní hodiny u zkoušek. 

10 komentářů:

  1. That was a really brilliant post! Thanks. Residential Roof Contractor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že čaj je rebelie se nám potvrdilo i na gymnáziu, když jsme založili studentskou čajovnu - tento doslova podzemní podnik se dočkal zákazu za necelé dva měsíc. repair drywall ceiling sacramento

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Dnes hádám proto, že jsme vytvořili prostor, který nemělo vedení školy pod kontrolou - oficiálním důvodem bylo pálení vonných tyčinek. foundation repair Andalusia

      Vymazat
  3. Thank you for taking the time to publish this information very useful! https://www.insulationsurrey.com

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes hádám proto, že jsme vytvořili prostor, který nemělo vedení školy pod kontrolou - oficiálním důvodem bylo pálení vonných tyčinek. foundation repair near me miami

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes hádám proto, že jsme vytvořili prostor, který nemělo vedení školy pod kontrolou - oficiálním důvodem bylo pálení vonných tyčinek.
    Crawl Space Insulation

    OdpovědětVymazat
  6. We truly value content like this! Keep up the excellent work!

    OdpovědětVymazat
  7. That tea is a rebellion was confirmed to us by the fence installer even at the gymnasium, when we founded a student tea room.

    OdpovědětVymazat